KDV’deki Bu Değişiklik Türk Modeli Oldu
Mustafa Bahadır ALTAŞ
Yeminli Mali Müşavir
mba444@mynet.com
Bir yılı aşkın süredir gündemde olan KDV’sinde yapılması düşünülen değişikliklere ilişkin kanun tasarısı 27.02.2018 tarihinde TBMM’ye sevk edildi Katma Değer Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı toplam 25 maddeden oluşuyor.
Kanun tasarısının gerekçesinin en son bölümünde yer alan “İndirim yoluyla giderilemeyen Katma değer vergisinin sonraki dönemlere devretmesi ve iade edilmemesi kuralının 1.1.2019 tarihinden itibaren kaldırıldığı” ifadesi 33 yıldır uygulanmakta olan KDV’si için farklı bir bakış acısı ortaya koymasına rağmen kanun tasarısında yer alan değişikliklere baktığımızda 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunda değişen bir şey olmadığı uygulanmakta olan muafiyet ve istisnalar ile iade sisteminin uygulamaya devam edeceği anlaşılmaktadır.
Düzenleme sonrası KDV iade grup başkanlığı kurulacak olması sistemin işleyişine olumlu katkı verecektir. Yeni KDV sistemi anlatıldığı şekilde işletmelerin üzerindeki, KDV yükünün azaltılmasından çok hesaplanan ve ödenecek KDV tutarını artıracaktır. Meslek mensupları daha etkin görev üstlenmesi uygulamada olumlu sonuçlar verecektir.
Yasada yer alan indirilemeyen veya devrolan KDV’nin iade edilmesi yerine belirli şartlarda gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınacak olması yasanın özüne uymamaktadır. Çünkü KDV uygulamasında vergiyi doğuran olayın işlemin her aşamasında vergiye tabi tutulması ve bu işlemlerinde kendi sistematiği içinde yüklenilen verginin indirim konusu yapılarak beyan edilmesi modern ve çağdaş vergi sisteminin ülkemizde yerleşmesi yönünden önemlidir.
KDV’de yapılan düzenlemelerin önemli bir bölümü uygulamada muvazaalı olup yargıya taşınan konuların yasal olarak düzeltilmesi şeklinde; Şüpheli alacaklara ait KDV, Arsa karşılığı inşaat ve 2.el araç alım-satımı, grup şirketlerinin KDV ödememek için karşılıklı faturalaşması gibi işlemleri yeniden düzenleniyor. Kat karşılığı arsa teslimi artık teslim sayılacak KDV tabi olacak ve bu şekilde konut ve işyeri teslimlerinde maliyet bedeli esas alınacak.
Esnaf hâsılat üzerinden vergi ödeyecek olup “Esnafımızın Ödeyeceği Kdv’ye 2 Ay Erteleme Geliyor” olması işin püf noktası demek ki fatura küçük esnafa. (Bu uygulama kayıt dışına itecektir)
TBMM sevk edilen KDV değişikliğine ilişkin kanun tasarısında yer alan 17.madde (Geçici 39. Md.) düzenlemesi ile Devreden KDV iadesi beklentisi içinde olan birçok mükellef 1.1.2019 tarihinden itibaren iade almak yerine KDV ödemek zorunda kalabilir.
31.12.2018 tarihi itibariye biriken ve sonraki dönemlere devreden KDV ayrı bir hesapta izlenecek
Bu şekilde devreden KDV yeni dönem için sıfırlanmış olacak! Bu şekilde devreden KDV’nin iadesi Maliye Bakanlığı tarafından özel düzenleme ile bütçe imkânlarına göre belirli bir program dahilinde iade edilmeye başlanacak. Kamuoyunda bu konudaki beklentiler nasıl ve ne zaman karşılayacak!
KDV İndirim hakkı vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu yılı izleyen yılsonuna kadar kullanma imkânı geliyor. KDV iadelerinde 3 aylık süre iade işleminin onaylanmasından sonra başlayacak. İhracat işlemlerinde KDV iade taleplerine 2 yıllık sınırlama geliyor. Ayrıca bakanlık belirli sektörlerde iade tutarında yüklenilen KDV yerine belirli bir oran üzerinden sınırlama getirebilecek.
KDV’de yapılan değişikliklerin olumlu olarak sonuç verebilmesi için en önemli husus uygulanmakta olan KDV oranlarının yeniden düzenlenerek alım-satım arasındaki KDV farklılığın asgari düzeye indirilmesi gerekmektedir.
Ekonomide beklentiler ve karşılanması bazen mümkün olmayacaktır. Unutmayın hayallerin değil gerçeklerin peşinden koşanlar hedefe ulaşıyor. Yeter ki tek derdimiz devreden KDV olsun. Vergide ve gelir dağılımında adalet gibi temel sorunlar gelecek yıllara devir etmesin.
Türkiye’nin önünde uzun yılların biriktirdiği yapısal sorunlar bulunmaktadır. En büyük yapısal sorun kayıt dışı ekonomidir. Kayıt dışı ekonomi önlemek için vergide toptancı anlayıştan vazgeçmeliyiz.
Değerlendirmeler taslak metin üzerinden yapılmıştır. TBMM’de ve uygulama tebliğinde farklılaşmalar olabilir.
Kanun Tasarısı İçin Tıklayınız