DUYURU 2020/283
İSTİHDAMA DÖNÜŞ TEŞVİKİ KAPSAMINDA NAKDİ ÜCRET VE GEÇİCİ İŞGÜCÜ DESTEĞİNİN USUL VE ESASLARI
(4447 Sayılı Kanun, Geçici Madde 27)
7256 Sayılı Torba yasayla düzenlenen istihdama dönüş teşvikiyle işsiz halde bulunan kişilerin yeniden istihdamı ile Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmeksizin çalışan kişilerin istihdam edilebilmesi için yeni bir teşvik sistemi devreye alınmıştır.
İş veya hizmet sözleşmesi 01/01/2019- 17/4/2020 döneminde sona erenler ile Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmeksizin çalışanların en son çalıştıkları işyerlerine başvurmaları ve bu işverenler tarafından fiilen çalıştırılmaları halinde bu sigortalılar için işverenlere her ay bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle günlük 44,15 destek verilecektir. Sigorta prim desteğine ilişkin detaylar 2020/50 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu genelgesinde ve ayrıca 2020/268 Sayılı duyurumuzda verilmiştir.
Başvuruda bulananlardan işveren tarafından işe alınıp ücretsiz izne ayrılanlar için ise günlük 39,24 TL nakdi ücret desteği, bu kapsamda olup başvurusunun kabul edilmediğini bildirenler için de hane başına geçici iş gücü desteği 34,34 TL destek verilmesi sağlanacaktır. İstihdama dönüş teşviki kapsamında nakdi ücret ve geçici işgücü desteğinin usul ve esasları 07.12.2020 tarihinde Türkiye İş Kurumunca kabul edilmiştir.
1. NAKDİ ÜCRET DESTEĞİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
İstihdama dönüş kapsamında nakdi ücret desteğine başvurulabilmesi için ilgililerin sigorta prim teşviki hükümleri kapsamında tanımlanmış olması gerekir.
Nakdi ücret desteğinden yararlanılabilmesi için ücretsiz izne ayrılan işçilere ilişkin aylık bildirimler, “https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi” internet adresinden ücretsiz iznin verildiği ayı izleyen ayın sonuna kadar işverenlerce yapılır. Bu şekilde bildirimi yapılan işçiler için ilgili aya ait Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinde/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinde eksik gün nedeninin, “28-Pandemi Ücretsiz İzin” veya “29- Pandemi Ücretsiz İzin Diğer” nedenlerinden uygun olanının seçilmesi gerekir. Başvuru ekranından bildirim yapılmadan Aylık Prim ve Hizmet Belgesi/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile nakdi ücret desteği talebinde bulunulamaz. (Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)