DUYURU 2021/56
TÜRKİYE-MOĞOLİSTAN SOSYAL GÜVENLİK ANLAŞMASININ UYGULANMASINA İLİŞKİN 2021/7 SAYILI GENELGE
Türkiye Cumhuriyeti ile Moğolistan arasında 07.03.2018 tarihinde Ankara’da imzalanan Sosyal Güvenlik Anlaşması 01.03.2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Anlaşmanın uygulanmasına ilişkin detaylar 2021/7 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Genelgesiyle açıklanmıştır.
Anlaşmanın uygulanmasında kullanılmak üzere, TR/MN ve MN/TR rumuzlarıyla Türkçe ve İngilizce, Moğolca ve İngilizce olmak üzere 13 adet formüler ihdas edilmiştir.
Anlaşmanın kişisel kapsamında Türkiye bakımından; Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bendi statüsünde sigortalı olan Türk vatandaşları yer almaktadır.
Anlaşma;
• Kanunun 4/1-(a) bendi kapsamında hizmet akdine tabi olarak çalışanlar için malullük, yaşlılık, ölüm, iş kazası ve meslek hastalıkları, hastalık ve analık sigortasını,
• Kanunun 4/1-(b) bendi kapsamında hizmet akdine tabi olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar için malullük, yaşlılık, ölüm, iş kazası ve meslek hastalığı ile analık sigortasını,
• Kanunun 4/1-(c) bendi kapsamında devlet memurları ve diğer kamu görevlileri için malullük, yaşlılık, ölüm sigortasını,
• 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20’nci maddesinde belirtilen emekli sandıkları Anlaşma kapsamında olup Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında olanlar için uygulanan Anlaşma hükümleri bunlar hakkında da uygulanacaktır.
Anlaşmanın geçici görevlendirme sürelerine ilişkin detayları şöyledir;
• Bir işin İcrası İçin Türkiye’den Moğolistan’a Gönderilen Çalışanlar: 4/1-(a) kapsamında sigortalı olarak çalışanlardan, işvereni tarafından bir işin icrası için Moğolistan’a gönderilenler ile Kanunun 4/1-(b) bendi kapsamındaki bağımsız çalışanlardan faaliyetini geçici olarak Moğolistan’da gerçekleştirecek olanlar 24 ayı aşmamak üzere Türk mevzuatına tabi kalmaya devam edecektir. Geçici görevlendirme talebi yapılırken çalışan veya işveren tarafından doldurulacak olan “Yurt Dışı Geçici Görev Talep Dilekçesi” ve ekinde görev yazısı, Moğolistan’daki işveren ile yapılmış olan iş sözleşmesi, Moğolistan’da çalışacağı iş yeri ve adres bilgilerinin Kuruma ibraz edilmesi gerekmektedir.
4/1-(a) bendi kapsamındaki sigortalının Moğolistan’daki görev süresinin toplamda 24 ayı aşması ve işverenin talep etmesi halinde, geçici görev süresi yetkili kurumların karşılıklı mutabakatı ile 36 ay daha (toplamda 60 ayı geçmeyecek şekilde) istisnai olarak uzatılabilmektedir. Görev süresinin uzaması halinde çalışan veya işveren tarafından “Yurt Dışı Geçici Görev Talep Dilekçesi” ve ekinde görev yazısı, Moğolistan’daki işveren ile yapılmış olan iş sözleşmesi, Moğolistan’da çalışacağı iş yeri ve iş yeri adres bilgilerinin Kuruma ibraz edilmesi gerekmektedir.
• Bir İşin İcrası İçin Moğolistan’dan Türkiye’ye Gönderilen Çalışanlar: Moğolistan mevzuatına tabi işveren tarafından ülkemize geçici görevle gönderilenler ve Moğolistan’daki faaliyetini geçici olarak Türkiye’de gerçekleştirmek amacıyla ülkemize gelenler 24 ayı aşmamak üzere Moğolistan mevzuatına tabi kalmaya devam edecektir. Bu şekilde Ülkemize gönderilen çalışanın Moğolistan mevzuatına tabi kalmaya devam edebilmesi için Moğolistan yetkili kurumu tarafından azami 24 ayı aşmayacak şekilde düzenlenmiş olan MN/TR 101 formülerinin Kuruma ibraz edilmesi gerekmektedir.
Moğolistan mevzuatına tabi çalışmakta iken geçici görevle Türkiye’ye gönderilen (Moğolistan’daki faaliyetini geçici olarak Türkiye’de gerçekleştirmek amacıyla Ülkemize gelenler hariç) Moğolistan sigortalısının görev süresinin toplamda 24 ayı aşması halinde Kurumun muvafakatinin alınması kaydıyla, 36 ay daha (toplamda 60 ayı geçmeyecek şekilde) Moğolistan mevzuatına tabi kalmaya devam edecektir.(Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)