DUYURU 2021/102
KISA ÇALIŞMADA İŞÇİ ÇIKARILMASI HAKKINDA İŞKUR İÇ TALİMATI
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yayınlanan 04.05.2021 tarih ve E-72808405 sayılı iç talimatla kısa çalışmada fesih yasağına aykırılık işlemlerinin ne şekilde değerlendirileceğine yer verilmiştir.
İlgili iç talimat İŞKUR personeline yönelik hazırlanmış olsa da kısa çalışma döneminde olan işverenlerin uygulama hakkında bilgilendirilmesi bu duyurumuzun amacını oluşturmaktadır.
4447 Sayılı Kanun’a göre kural olarak, yeni korona virüs (Covid-19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle uygulanan kısa çalışma döneminde fesih yasağına aykırılık oluşturacak biçimde işçi çıkartılması halinde bu tarihten itibaren kısa çalışma uygulamasından yararlanılamayacağı belirlenmiştir.
Dolayısıyla konuyla ilgili olarak daha önce yayınlanan İŞKUR iç talimatlarıyla, “01- Deneme süreli iş sözleşmesinin işverence feshi”, “04-Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi”, “15-Toplu işçi Çıkarma”, “22-Diğer nedenler”, “26-Disiplin kurulu kararı ile fesih”, “27-İşveren tarafından zorunlu nedenlerle ve tutukluluk nedeniyle fesih”, “28-İşveren tarafından sağlık nedeni ile fesih”, “31-Borçlar Kanunu, Sendika Kanunu, Grev ve Lokavt Kanunu kapsamında kendi istek ve kusura dışında fesih”, “32-4046 sayılı Kanunun 21. maddesine göre özelleştirme nedeni ile fesih” ve “34-İşyerinin devri, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedeniyle fesih” adlı işten çıkış nedenleriyle işten çıkış işlemi yapılmış ise işyerinde kısa çalışma uygulanan kişilerin kısa çalışma bitiş tarihlerinin güncellenmesi gerektiği ve oluşan fazla ödemelerin işverenden tahsil edileceği belirlenmiştir.
Bu kapsamda kısa çalışma uygulanan dönemde, söz konusu kodlarla işçi çıkartan işyerleri listelenmiş ve İŞKUR personeline gönderilmiştir. Listede yer alan işyerlerinde yeni korona virüs (Covid-19) kaynaklı kısa çalışma uygulandığının tespit edilmesi halinde, SGK kayıtlarından gerekli kontroller yapılarak kişilerin kısa çalışma bitiş tarihlerinin, işten çıkış tarihinin bir önceki günü itibarıyla güncellenmesi sağlanacaktır.
Ayrıca, listede işten çıkış işlemi yapılanların kısa çalışma ödeneği alıp almadığı da kontrol edilerek bu tarih itibarıyla kısa çalışma ödeneği bitiş tarihi de güncellenecektir.
İşverenlerin işten çıkış nedeninin SGK’ ya bildirilen gerekçeden farklı olduğu, bildirimin sehven yapıldığı yönünde İŞKUR’a itirazda bulunmaları ve fesih nedenini somut bir belgeyle kanıtlamaları halinde kanıtlanan fesih nedeni esas alınarak işlem yapılması gerektiği talimatlandırılmıştır.
Bununla birlikte, SGK hizmet dökümünde fesih nedeninin güncellendiğinin tespiti halinde söz konusu fesih nedeni esas alınarak işlem yapılacaktır.
Kısa çalışma uygulanan dönemde yukarıda belirtilen gerekçelerle işçi çıkartan işyerlerindeki kısa çalışma uygulamasının durdurulduğu hallerde kısa çalışma uzatma işleminin de iptal edilmesi sağlanacaktır.(Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)