DUYURU 2021/148
2021 YILI KAMU TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ ÇERÇEVE ANLAŞMA PROTOKOLÜ
Kamu kurum ve kuruluşlarındaki işçileri ilgilendiren 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü üzerinde hükümet ve işçi konfederasyonlarının anlaşma sağlamış ve 11.08.2021 tarihinde imza altına alınmıştır.
Anlaşma gereğince, toplu iş sözleşmelerinin yürürlük başlangıç tarihinde aylık brüt çıplak ücretleri 4.100,00 TL’nin altında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretleri 4.100,00 TL’ye çekilmiştir. Kamu işçilerinin ücretlerine 2021-2022 yılının ilk 6 ayı için yüzde 12, diğer 6 aylar için yüzde 5 artı enflasyon farkı oranında zam yapıldı.
İşçilerin ücretleri belirtilen taban ücrete çekildikten sonra toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihindeki brüt çıplak ücretlerine, yürürlük başlangıç tarihinden geçerli olmak üzere birinci altı ay için %12 oranında zam yapılacaktır.
İşçilerin toplu iş sözleşmesinin birinci yıl birinci altı ayının son günündeki brüt çıplak ücretlerine, ikinci altı ayının birinci gününden geçerli olmak üzere %5 oranında zam yapılacaktır.
İşçilerin toplu iş sözleşmesinin birinci yıl ikinci altı ayının son günündeki brüt çıplak ücretlerine, ikinci yıl birinci ayının birinci gününden geçerli olmak üzere %5 oranında zam yapılacaktır. Aynı yıl ikinci altı ayı için de zam oranı %5 olacaktır.
Özetle iki yıllık periyottaki ücret zamlarına ilişkin durum;
– Birinci yıl birinci altı aylık dönem için %12;
– Birinci yıl ikinci altı aylık dönem için %5 + Enflasyon Farkı;
– İkinci yıl birinci altı aylık dönem için %5 + Enflasyon Farkı
– İkinci yıl ikinci altı aylık dönem için %5 + Enflasyon Farkı şeklindedir.
İlave tediye dışında işçilere ödenen ikramiye gün sayısı toplu iş sözleşmesinin birinci yılında 30 günden az olan işyerlerinde, 30 günü geçmeyecek şekilde ikramiye gün sayısı 30 güne, ikinci yılında ise 40 güne tamamlanacaktır.
Ücretlere yapılan artışlar, bütün sosyal yardımlara da yansıtılmıştır. Sosyal yardımlar 275 liradan 350 liraya yükseltilmiştir. 2021 yılında ilk defa imzalanacak olan toplu iş sözleşmelerine dercedilecek Birleştirilmiş Sosyal Yardım 350,00 TL/AY olarak belirlenmiştir. Bu ödeme 2021 yılı Çerçeve Anlaşma Protokolü ile belirlenen ücret zamları oranında artırılarak ödenecektir.
696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan alt işveren işçilerinin istihdamı ile ilgili çalışmalara devam edilecektir. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılan geçici işçilerin daimi işçi kadrolarına geçirilmesi yönünde çalışmalar başlatılacaktır.
Toplu iş sözleşmelerinde yer alan maktu ödemeler (ücrete bağlı olmayan ödemeler; doğum, ölüm, evlenme ve yol yardımları, birleştirilmiş sosyal yardım, giyim yardımı ile prim, tazminat, yemek, ek ödeme vb. ödemeler) toplu iş sözleşmelerinin ücret zamları oranında ve ücretin zamlandığı tarih itibarıyla artırılarak ödenecektir.
Taraf sendika üyesi işçilere çalıştıkları Kamu kurum veya kuruluşunda geçirdikleri her tam hizmet yılı için brüt 7,00 TL/AY hizmet zammı verilecektir. 696 sayılı KHK ile sürekli işçiliğe geçen işçiler için kıdeme esas yıl başlangıcı sürekli işçiliğe geçilen 02.04.2018 tarihidir.
696 KHK ile kadroya geçen işçilerin iş ve işyeri değişiklikleri ile özlük hakları (hastalık, engellilik, sağlık, eş durum vb. zorunlu nedenler) konularında gerekli yasal işlemler yapılacaktır.(Bu yazının tamamını okumak ve Yayınlarımız’a abone olmak için tıklayınız.)