2018 Meslek Kodu İPC
Ömer ARIK
Sosyal Güvenlik Denetmeni
o.arik@hotmail.com
Kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında çıkarılan uygulamalardan bir tanesi de “meslek kodu” uygulamasıdır. Meslek kodu uygulaması yeni başlamıyor, 2012 yılı Kasım ayından bu yana devam ediyor. Sadece 01.01.2018 tarihi itibariyle “doğru bildirilmesi zorunluluğu ve yaptırımı” yürürlüğe giriyor.
Meslek kodundaki amaç; ücretlerdeki kayıt dışılığın önüne geçmektir, aynı işyerinde çalışan mühendis ile ara elemanının, aynı hastanede çalışan doktor ile hemşirenin, aynı otelde çalışan aşçı ile garsonun vb. sigortalı bildirimlerinin aldıkları ücrete göre eksiksiz olarak yapılmasını sağlamaktır.
01.01.2018 tarihi itibariyle sigortalının yaptığı işe ait meslek adı ve kodunun muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde yanlış bildirilmesi durumunda işyerine 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesinin ( n ) fıkrası uyarınca her bir ay için asgari ücretin brüt tutarını geçmemek üzere yanlış bildirilen her bir kişi için asgari ücretin 1/10 tutarında idari para cezası uygulanacaktır.
Çalışanların meslek kodlarının ve ücretlerinin Kuruma gerçeğe uygun olarak bildirilmesi çok önemlidir. Çünkü işyerinde bir denetim olur ya da çalışan işyerini mahkemeye verir de ücretlerin eksik bildirildiği tespit edilirse bunca her aya her bir kişi için 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesinin (n) fırkası uyarınca uygulanan 1/10 tutarında idari para cezasına ilave olarak 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesinin (m/4-ç) fıkrası uyarınca da idari para cezası ayrıca uygulanır.
KAYNAKLAR :
- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu